Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

980

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η καταχώρηση συνταγών και παραπεμπτικών, αποκλειστικά από διαπιστευμένους ιατρούς και εξουσιοδοτημένα στελέχη μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, σε όλους τους πολίτες οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).
Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ξεκίνησε τη λειτουργία του σταδιακά μέσα στο έτος 2011, με την πιστοποίηση αρχικά των ιατρών και την ένταξη ορισμένων ταμείων. Στις 31-12-2011 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία όλοι οι ιατροί της Ελλάδας – ανεξαρτήτως συμβάσεως ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ – μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τα φάρμακα στους ασθενείς τους.


Οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ) είναι οι παρακάτω:
• Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του διαδικτύου.
• Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες (εγγεγραμμένοι χρήστες οι οποίοι έχουν αποκτήσει λογαριασμό χρήσης στην υπηρεσία).
• Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων.
Οι ιατροί μπορούν να καταχωρούν συνταγές φαρμάκων για τους ασθενείς τους. Στη συνέχεια, οι ασθενείς, προσκομίζοντας τη συνταγή στο φαρμακείο της επιλογής τους, μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα.
Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για τη συνταγογράφηση των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς. Ο ιατρός καταχωρεί ένα παραπεμπτικό, το οποίο προσκομίζει ο ασθενής σε κάποιο Διαγνωστικό Κέντρο η Νοσοκομείο, ώστε να υποβληθεί στις εξετάσεις.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους θεράποντες ιατρούς να ανακτήσουν το ιστορικό συνταγών/παραπεμπτικών ενός ασθενή τόσο από την δική τους μονάδα όσο και το πλήρες ιστορικό του από όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Το 2020, θεσπίστηκε η λειτουργία της Άυλης Συνταγογράφησης, η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες νέες ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr.
Η άυλη συνταγογράφηση αντικαθιστά την έντυπη συνταγή. ( ο ασθενής μπορεί αν επιθυμεί να λαμβάνει ταυτόχρονα και την έντυπη συνταγή για λόγους δικής του ευκολίας) Ο αριθμός της συνταγής έρχεται στον ασθενή ή στον παραλήπτη των φαρμάκων που έχει ορίσει ο ασθενής, ηλεκτρονικά με μήνυμα στο κινητό ή/και με email. Το ίδιο ισχύει και για τα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις.
Τα οφέλη για όλους είναι σημαντικά διότι
• Αποφεύγονται άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας που ειδικά στα χρόνια της πανδημίας είναι επιβαρυμένες.
• Δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό για εύκολη συνταγογράφηση ακόμη και στις επισκέψεις κατ’ οίκον χωρίς την ανάγκη εκτυπωτή.
• Επιτυγχάνεται ασφάλεια και διαφάνεια όλης της διαδικασίας εκτέλεσης συνταγών, καθώς και των παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων, αφού ο ασθενής ενημερώνεται εκείνη τη στιγμή με μήνυμα στο κινητό του.
• Επιτυγχάνεται οικονομία χαρτιού και παράλληλα προστατεύεται το Περιβάλλον.
• Δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να λάβουν την αγωγή τους σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κι αν βρεθούν μόνο με τον αριθμό της συνταγής που θα έχουν στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζονται χαρτιά.
Αποτελεί επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , επιτρέποντας την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό, απλουστεύτηκε μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια.
Το σύστημα λειτουργεί και εποπτεύεται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2021 όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το MyHealth app.
Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες αποκτούν γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση από το 2012 και έπειτα. Για την εφαρμογή MyHealth η ΗΔΙΚΑ έλαβε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία.
Τέλος, η άυλη συνταγογράφηση αξιοποιήθηκε και στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της προτεραιοποίησης ηλικιακών ομάδων, όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο ehealth.gov.gr έλαβαν SMS με προ-κράτηση ραντεβού, την οποία μπορούσαν να αποδεχτούν ή να τροποποιήσουν. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας προτάθηκαν εκατομμύρια ραντεβού με ταχύτητα και ακρίβεια, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση